Teen viisi hyvettä.....

Teemarttoina olivat Anne ja Seija. Tarjolla makeaa ja suolaista.
Kiinalainen Pu´er tee oli ulkomuodoltaan kuin ruisleipä.... ja paljon kiinalaista tekstiä.
Saimme myös haistella ja tuoksutella teeetä.
Helena tarjoili eri teelaatuja.
Maistelimme....
Esittelypöytä kiinnosti.

Kevättä kohti mennään. Valo lisääntyy ja marttaohjelma edistyy. Vuorossa oli nautintoaine TEE, josta meille oli tullut kertomaan Teen Ystäviin kuuluva Helena Niemelä. Itsekin martta - Tuusulasta.

Teen Ystävät ry on vuonna 2003 perustettu yhdistys, joka haluaa kohottaa teekulttuurin tuntemusta Suomessa. Siinä Helena kyllä onnistui varsin hyvin.

Saimme aimo annoksen tietoa teestä ja teen hyvistä vaikutuksista. Kuulimme kuinka tärkeää on valmistaa tee oikean lämpöiseen veteen - ei koskaan kiehuvaan, vaan max 95 asteiseen, mutta... mutta ei sunkaan kaikki teet, vaan teen laatu määrää veden lämpötilan ja myös haudutusajan.

Kuulimme paljon eri teelaatujen vaikutuksista. Kiinalainen Pu´er alentaa verenpainetta ja se on muuten ainoa tee, joka paranee vanhetessaan, joten ei niitä teepakkauksiakaan kannata säilyttää ianikuisesti.

Tiesitkö, että vihreä tee on maailman eniten juotu juoma veden jälkeen? Miksi sitä on kuitenkin aika harvoin esimerkiksi hotellien aamiaispöydässä tarjolla. Tai onko minulla vain ollut huono tuuri.  Vihreä tee on Kiinan kansallisjuoma ja sen terveysvaikutukset ovat huomattavat.

Saimme maistella muutamia eri teelaatuja. Aloitimme nauttimalla Oolong-teetä. Pieni pussi juomaamme Oolong-teetä maksaa 25 EUR..... Oolong-teetä voi kuvailla mustan ja vihreän teen välimuodoksi. Taiwanista tulee maailman parhaat Oolong-teelaadut. Oolong-teet saattavat olla väriltään kuin vaaleaa "shampanjaa", meripihkaa tai tumman ruskeaa muistuttaen miltei mustaa teetä. Ne ovat myös hyvin voimakkaan tuoksuisia teelaatuja.

Helena esitteli myös valkoisen teen ja kertoi japanilaisesta Matcha-teestä, jota on säilytettävä jääkaapissa.

Mitkä ovat sitten teen viisi hyvettä? (Yi Mok 1471-1498)

  • takaa pitkän elämän
  • parantaa sairauksia
  • kohottaa mielialaa
  • lohduttaa sydäntä
  • puhdistaa mieltä
  • lisää varakkuutta..... hm  tämäpä varsin mielenkiintoista...lisää varakkuutta

Teellä on myös viisi tehtävää:

sammuttaa jano, lohduttaa yksinäistä sydäntä, yhdistää isäntä ja vieraat, edistää hyvää ruuansulatusta, helpottaa krapulaa...... no tässäpä viisi hyvää syytä juoda teetä tai no ainakin neljä.

Jos haluat enemmän tietoa teestä tai et muista mitä kaikkea Helena kertoi, niin luepa Teen Ysävien sivuja