Rexam - tölkkitehdas tutuksi

Siirryimme kimppakyydeillä Reexamiin. Kokoontuminen oli Seurojentalon P-paikalla.
Kokoontuminen Rexamin portilla.
Täällä valmistuu tölkkejä.
Kohta suunnataan tehdassaliin. Viimeiset ohjeet tehtaanjohtaja Jussi Parkkalilta.
Salilla oli kokoa.
Valkopukuiset martat katselivat ihmetellen alumiinilevyn muokkautumista tölkeiksi.
Tölkit ovat jo saaneet värin.
Voi tätä tölkkien määrää....
Melkein taivaaseen saakka kohosivat tölkkipinot.

Maaliskuun viimeinen marttailta vei martat tutustumaan Rexamin tölkkitehtaaseen. Tehdas sijaitsee Mäntsälässä, Mattilassa noin 5 km kirkonkylästä etelään entisessä Philips konsernin  valaisintehtaassa. Valaisimien valmistus loppui Mäntsälässä. Muutaman vuoden kuluttua toinen valaisintehtaan rakennuksista koki uuden elämän, kun sinne perustettiin tölkkitehdas.

Tölkkitehdas aloitti toimintansa vuoden 2013 alussa. Tölkkejä valmistuu miljoonavauhtia. Töitä tehdään viidessä vuorossa. Työntekijämäärä pyörii sadan hengen lukemissa. Monet työntekijöistä tulevat Lahden seudulta. Mäntsäläläisiä on alle 10 henkeä. Mäntsälästä ei kuulema löydy työntekijöitä....Paikkakunnan työttömyysluvut ovat melko alhaisia verrattaessa niitä vaikkapa Lahden vastaaviin lukuihin.

Rexam oli määritellyt ryhmämme enimmäiskooksi 30 henkeä, sillä tehdassaliin voi mennä vain pienemmissä ryhmissä. Ryhmä täyttyi melko pian ja muutama jäi odottamaan mahdollisia peruutuspaikkoja ja tulihan niitä, mutta vasta tutustumispäivänä.  No odotuslista saatiin purettua ja jäi vielä paikkoja tyhjäksikin. Loppujen lopuksi meitä oli 25 henkeä, jotka menimme Rexamin portista sisälle.

 Hanna Valkonen Raxamista otti meidät vastaan portilla ja johdatti sisälle oikeaan paikkaan. Katsoimme ensin vajaan 10 minuutin mittaisen esittelyfilmin Rexamista, jotta saimme yleiskuvan minkälaisesta tehtaasta on kyse. Paikalle tuli myös tehtaanjohtaja Jussi Parkkali, joka kertoi enemmän tehtaasta ja tölkkien valmistuksesta. Martoille oli ilo kuulla, että Suomessa tölkit päätyvät lähes 100 %:sti kierrätykseen. Tölkin elämä jatkuu siis ikuisesti....

Sitten saimme valkoiset kertakäyttötakit ja kuulokkeet sekä turvalasit. Puolet meistä puki ne päälle ja lähti tehdassalin puolelle Jussi Parkkalin ja Hanna Valkosen kera. Puolet jäi nauttimaan kahvista ja Rexamin tarjomista leivistä ja viinirypäleistä.

Sitten vaihdettiin.... tehdaskierros kesti n. 20 minuuttia. Tehdasalissa kierrettiin katsomassa miten alumiinilevystä valmistui tölkkejä. Nähtiin miten tölkit saavat oikeat värit kylkeen ja miten ne lopulta päätyvät valtavan korkeiksi pinoiksi varastoon. Varastosta ne  kuljetetaan juomatehtaisiin, jossa ne täytetään. Vaikuttavaa. Korvatulpat olivat hyvään tarpeeseen, sillä meteli tehdassalissa on aikamoinen.

Tehdaskierroksen jälkeen oli mahdollisuus vielä kysellä tehtaan edustajilta ja kyllähän niitä kysymyksiä martoilla riittikin. Olipa sen verran kiperiäkin kysymyksiä, että ihan kaikkeen ei helposti löytynyt vastaustakaan....

- Olipa valtavan mielenkiintoista, totesi eräs martta, kun suuntasimme portille. Kiitos Jussi Parkkali ja Hanna Valkonen, kiitos Rexam, että pääsimme tutustumaan!

Kuvat ehkä kertovat enemmän kuin teksti. Kuvien jukaisuun on saatu lupa Rexamilta.