Pohjoisen taivaan alla - matkakertomus

Jyrävä Oulangan kansallispuistossa
Kiutakönkään äärellä
Näkymä Konttaisen laelta
Värikallion maalauksia
Maisema Kolilta Pieliselle
Talvisodan monumentti Raatteen Portissa. 3 ha:n alueella on yhtä paljon kiviä kuin Raatteen tiellä oli kaatuneita.....
Talvisodan monumentissa on 105 kelloa Talvisodan 105 päivän mukaan.
Poroihin ei voinut olla törmäämättä...niin Kuusmon keskustassa kuin Rukallakaan.
Hiljainen kansa
Ihanat Kuusamon kammat
Illan emännät valmiina tarjoilun aloittamiseen.
Marttaillan väkeä.

Lokakuun ensimmäisen marttaillan aiheena oli matkakertomus. Olin lupautunut kertomaan Kuusamosta ja matkoistani sinne.

Miten olin Kuusamon löytänyt....Kamera-lehden ilmoituksesta. Kuusamo-Opisto ilmoitti Digi-kuvauskurssista ja ajatus matkasta Kuusamoon ja mahdollisuudesta päästä kuvaamaan Kuusamon upeaa luontoa rupesi kiinnostamaan niin paljon, että laitoin auton nokan kohti Kuusamoa kesäkuun lopussa. Olin kerran aikaisemmin Kuusamossa käynyt, mutta se oli 1970-luvun lopulla, joten siitä käynnistä oli aikaa..... paikan päällä sitten totesin, että ainakin Rukalla kaikki oli muuttunut....

Ensimmäinen kurssi vuonna 2013 jätti kaipuun Kuusamoon ja tiesin sinne vielä palaavani, mutta enpä arvannut, että jo seuraavana kesänä olisin jälleen Kuusamossa. Etsin itselleni sopivaa kuvankäsittelykurssia ja lopulta totesin, että paras ratkaisu on  keskittyä viikko kuvankäsittelyn opetteluun ja ratkaisu löytyi jälleen Kuusamosta.....

Toisen kesän ajoreitin suunnittelin siten, että ajelin eri reittiä kuin ensimmäisenä kesänä. Näin pystyin hyödyntämään ajomatkat uuden näkemiseen.

Vuonna 2013 ajelin Mäntsälästä Iisalmen kautta Kajaaniin, jossa yövyin ja Kajaanista sitten Paltaniemen ja Suomussalmen kautta Kuusamoon. Kuusamosta käsin tein piipahduksia Rukalle ja Posiolle.

Kuvaamassa kävimme kurssin aikana Oulangan kansallispuistossa ja ne maisemat olivat aivan uskomattomia.....Kiutaköngäs, Myllykoski, Aallokkokoski, Jyrävä, Konttinen ja Porontimajoki. En olisi voinut ennakkoon kuvitella kuinka mahtavan monipuolisia ja kauniita maisemia pääsisin näkemään.

Vuoden 2014 reitti kulki itärajaa pitkin ylös Kuusamoon. Nyt pääsin näkemään myös Kolin kauniit maisemat. Takaisin tulin Oulun ja Mäntän kautta. Mäntässä oli mahdollisuus tutustua uuteen taidepaviljonki Göstaan.

Tämän kesän yksi mahtavista elämyksistä oli päästä kuvaamaan karhuja Karhukuvaus Kuusamon kuvauspaikalle.... No muutama kuva  karhuistakin nähtiin esityksessäni.... todellisuudessa niitä tuli otettua useampi sata....

Ensimmäisellä matkallani kävin paluumatkalla Hossan kansallispuistossa ja vaelsin katsomaan siellä olevan Värikallion. Hieno kokemus sekin. Niin ja kävinhän myös Turjanlinnassa - Ilmari Kiannon kotipaikassa. Melkoisen erikoinen mies tuo Kianto.....

Mieleenpainuva oli myös ajella Raatteentietä Venäjän rajalle, poiketa Talvisotanäyttelyssä ja nähdä Talvisodan monumentti ja ne tuhannet kivet, jotka kuvaavat Raatteentien taistelujen uhreja... 105 kelloa hiljaa tuulessa soittivat sanomaa Talvisodan 105 päivästä kertomassa sodan koettelemuksista ja ankarista taisteluista, joita alueella käytiin.

Pysähdykset Hiljasen kansan luona sai sitten ilon pintaan.... yli 900 turvepäistä ihmishahmoa on vaikuttava näky 5-tien varressa. Vuosi 2014 oli kansan 20.juhlavuosi, joten tänä vuonna he olivat saaneet juhlavaatteet päällensä.

Paljon olisi ollut kerrottavaa, niin paljon mielenkiintoista näin ja koin, mutta yksi marttailta on aika lyhyt......mutta toivottavasti sain välitettyä edes jotakin Kuusamon upeasta luonnosta ja Suomesta hienona matkailumaana. Tämäkin kertomus on vain hyvin lyhyt kooste. Illan aikana näytin kuvia Paltaniemen kuvakirkosta, Urho Kekkosen koulukaupungista Kajaanista, Oulusta, Lappeenrannan Hiekkalinnasta ja Wolkoffin talomuseosta, upeasta Liminganlahdesta, presidentti Svinhufvudin Kotkaniemestä....

Kuvien katselun ja matkakertomuksen lisäksi nautimme ihanista Kuusamon kammoista, jotka meille oli leiponut Eeva Isokääntä. Illan emäntinä toimivat Taru Rautama ja Tuula Rokka. Kiitokset emännille ja Eevalle.

Eevan antama Kuusamon kampojen resepti

800 g vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

1-2 dl sokeria

½ kg voita

5 dl hapanmaitotuotetta (piimää, luonnonjogurttia, kermaviiliä, viiliä)

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, lisätään voi nyppimällä. Lopuksi lisätään hapanmaitotuote. Taikina sekoitetaan nopeasti. Laitetaan jääkaappiin lepämään hetkeksi. Kaulitaan n. 1 cm levy, josta leikataan kampoja. Sakaroita voi olla kolmesta viiteen, kammat voi myös taivuttaa hieman kaarelle.

Paistetaan 250 asteessa 8-10 min.