Pikkujoulutunnelmia 2015

Tonttuko meille ruuan valmisti?
Rauhallista joulun aikaa kaikille!

Vuosi 2015 on päättymässä ja oli aika viettää hetki hyvän ruuan ja marttaystävien kera Mäntsälän Suurlavalla. Ulkona oli kovin pimeää eikä pakkanenkaan vielä poskia nipistellyt.

Joulutunnelmiin päästiin kuitenkin lavan sisätiloissa, jossa noutopöytä notkui jälleen herkkuja monenlaisia. Kauniisti katetut pöydät odottivat meitä ja kynttilät paloivat pöydissä.

Ennen ruokailua tehtiin pieni seuraleikki. Sari oli valmistellut ns. mustalaiskirjeen, johon oli jätetty tyhjät paikat adjektiiveille.  (Mistäköhän tuo kirje on saanut nimensä?) Me muut emme tienneet minkälaisen tekstin Sari oli kirjoittanut, mutta kukin vuorollaan antoi adjektiivin, jonka Sari sitten lisäsi tekstiin. Kun kaikki tyhjät paikat oli täytetty, niin sitten kuulimme koko tkestin... ja kyllä meitä nauratti....  Tai pitäpä itse tuumaat?

Olemme jälleen kokoontuneet viettämään VAIKEAA joulujuhlaa JOULUISTEN Marttojen kanssa. Vuosi on ollut suorastaan SININEN.

Kevätkausi aloitettiin tutustumalla uutisten ILOISEEN maailmaan. Vietimme myös VIKKELÄN muisteluiltaman vanhojen valokuvien kanssa. KAUNIS kirjasto järjesti meille myös SÖPÖÄ kuunneltavaa. Saimme PUNAISIA ideoita kirjauutuuksista. SUURENMOISESSA helmikuussa kokoustimme kevätkokouksen merkeissä ja meillä oli todella VIHREÄÄ.

Tapio rautavaara näytelmä oli KAUNIS. Askarteluillassa pääsimme kokeilemaan korujentekoa LYHYELLÄ tavalla. Opettelimme myös kokkailemaan IHANIA kalaruokia Sarin ja Annan johdolla. Tutustuminen Aino-näyttelyyn meni erittäin ONNELLISESTI. Marianne Heinola opasti meitä hyppäämään mukaan vapaaehtoistyön SULOISEEN maailmaan.

Kävimme myös kuuntelemassa SURULLISEN Marjutin johdolla SUKKELIA tarinoita hautausmaalta. Kevät kauden päättävä kesäretki puolestaan vei meidät tutustumaan HÄMÄRIIN Keski-Suomen helmiin. Kahden päivän matka VIISAAN Keuruun ja HITAAN Mäntän maisemiin oli kerrassaan TULINEN. Taas kerran IHANAINEN puheenjohtajamme Marjut ylitti itsensä ja saimme nauttia varsin UPEASTA retkestä.

KIMMELTÄVÄN kesäloman jälkeen starttasimme syksyyn TANAKASTI tutustumalla Vireukseen. LEMPEÄ hunajailta oli myös monen mieleen. RUNSAAT hunajat ja MAUKAS hunajatoffee olivat VASTENMIELISIÄ. Muutosvalmentaja Sirkka Santapukki piti meille RÄNTÄISEN luennon aiheenaan oivalluksista virkeyttä. Monen Martan ja vieraidenkin päät saivat PIKKURUISEN pohdittavaa.

Seuraavaksi siirryttiinkin kokkailun REHVAKKAASEEN maailmaan ja tutustuttiin kauden vihanneksiin Sarin ja Annan opastuksella.  Verkottumismatka Pornaisten Marttojen luokse oli myös REHELLINEN. Marraskuun alussa Raija Laakso vei meidät VILKKAALLE matkalle Australiaan ja toisena marraskuisena iltana opimme KIPPURAISIA asioita auton omistajana olosta. Ja tässä sitä nyt ollaan. Vuosi on taas taputeltu kasaan ja KÖMPELÖÄ on ollut. Kiitos teille kaikille tästä vuodesta.  Oikein MUTKAISTA joulun aikaan ja SISUKASTA uutta vuotta toivottaa VIEHÄTTÄVÄ hallitus.

Sitten olikin aika jo siirtyä maistelemaan Lavan loihtimia herkkuja. Iloinen puheensorina täytti ravintolan ja noutopöydän herkut tekivät kauppansa.

Menu oli pitkä ja herkullinen: katkarapusalaattia, fetasalaattia, tomaatti-mozzarellasalaattia, metsäsienisalaattia, rosollia ja keitettyjä perunoita.... graavi- tai kylmäsavulohta, lämminsavulohifile, lavan joulusilliä, sinappisilliä, tomaattisilakkaa, mätirapuvuolukermaan, riimihärkää.... lavan joulukinkkua, perinteinen karjalanpaisti, lanttu-, porkka- ja perunalaatikot, jouluherneitä, lavan saaristolaisleipää, levitteitä ja vielä jälkiruuaksi kahvia/teetä ja joulutorttuja pipareiden ja suklaamakeisten kera. Kyllä vatsat olivat täynnä....

Sitten oli aika hieman kerrata tätä vuotta, mitä kaikkea olimmekaan tehnet ja kokeneet... ahkeria olimme olleet, sillä monissa tilaisuuksissa oli marttoja nähty tarjoilemassa. Paljon uutta olimme oppineet marttailloissa ja päässeet itsekin uusia ruokia valmistamaan ja hiukan olimme kädentaitojakin harjoitelleet. Jos et muista mitä on tullut tehtyä, niin katsopa täältä kuvagalleriasta kerholtojen kuvia ja lue tarinoita.