Martat Pitäjäntuvalla

Pitäjäntupa seisoo tänä päivänä pää pysytyssä kirkonmäellä.
Pitäjäntuvan lipputangossa liehuu isännän viiri. Pitäjäntuvan vieressä (kuvassa oikealla) on Nälkävuosien muistomerkki. Nälkävuosien aikana talo oli sairastupana, josta valitettavsti saatiin joka päivä kantaa vainajia tien toisella puolella sijaitsevalle hautausmaalle.

Tämän kevään viimeinen marttailta pidettiin tutustumalla mittavan remontin kokeneeseen Pitäjäntuvaan. Kunta on vuokrannut 160 vuotta vanhan rakennuksen Mäntsälä Seuralle, joka teki valtavan ison työn, kun remontoi talon.

Remontin jäljiltä talo on kokenut uuden elämän. viime vuoden 160-vuotissyntymäpäivien yhteydessä seura julkaisi kirjan Pitäjäntuvan tarinoita. Kirjassa kerrotaan talon historiasta vuosikymmen kerrallaan ja samalla peilataan mitä tapahtui muualla Suomessa ja myös mitä tapahtui maailmalla.

Kun Pitäjäntupa rakennettiin, ajateltiin, että se olisi paikka, jossa pitäjäläiset kokoontuisivat päättäämään pitäjän asioista. Niinhän siellä tehtiinkiin, sillä rakennus oli Mäntsälän ensimmäinen kunnantalo....No nyt siellä voi taas kokoontua, vaikka siellä ei enää kunnan päätöksiä tehdäkään.

Mutta on rakennus ollut niin monena muunakin. Pitkämatkalaisten koululaisten asuntolana, ruumiinavauspaikkana, kirjastona, keittolana, koululuokkana....niin ja vietettiinhän siellä 1880-luvulla sangen hulvatonta elämää kolmen naisihmisen asuessa talossa.

Mäntsälä Seuran puheenjohtaja Päivi Aitkoski-Catani kertoi meille talon historiasta ja valoitti myös mittavaa korjausurakkaa. Ennen tarinointia nautittiin kahvit kuten marttailloissa on tapana.