Martat mukana Mäntsälä-päivässä

Tästä kaikki alkoi....
Kaikki valmista ja ensimmäiset asiakkaat....
Tarjolla kuuteloa hillon kera
Martat töissä
Välillä syntyi ihan ruuhkaa.
Emäntä etsii piikaa - olisiko Mari sopiva?
Tälle piialle ei kelvannut torpan isännän tarjoama pestuupaikka - kihlajaissilkillä kun olisi pitänyt raataa.
Hevosvaras Koni-Kustaa saatu kiinni....
Tapahtuman avaus
Ukkoskuurokin saatiin, mutta kuuron jälkeen paistoi jälleen aurinko.
Tapahtumassa oli useita kansallispukuja. Tässä Mäntsälän kansallispuvun kaunis hattupitsi.
Tapahtuma on ohitse ja on aika taitella liinat pesua varten ja kerätä tavarat.

Mäntsälä-päivää vietettiin sunnuntaina 24.8.2014 ensimmäistä kertaa. Aiheen juhlaan antoi uuden elämän saanut Pitäjäntupamme, joka täyttää tänä vuonna 160 vuotta. Rakennus valmistui vuonna 1854 pitäjäläisten yhteiseksi kokoontumispaikaksi, jossa päätettiin yhteisistä asioista. Rakennus oli siis Mäntsälän ensimmäinen kunnantalo.

No näiden vuosien aikana talo on kyllä toiminut monena.... se on ollut sairastupana ja piirilääkärin vainajien leikkuupaikkana - korjausten yhteydessä lattian alta löytyikin ruumiskellari.... Talossa on ollut keittola ja se on ollut koululuokkana kuin myös lukutupana ja kirjastona. Onpa siellä asustanut 1870-luvulla kolme iloista naista, joiden siveetön elämäntapa aiheutti paheksuntaa ja nimismies joutui naiset sieltä häätämään.

Kunnantalona Pitäjäntupa toimi aina vuoteen 1935, jolloin valmistui kirkonmäellä vielä tänä päivänäkin seisova Mäntsälän toinen kunnnatalo - me tunnemme talon kansalaisopiston toimipaikkana.

Mäntsälä-päivän vietto sujui hyvin ja väkeäkin oli mukavasti liikkeeellä. Ensimmäinen virallinen ohjelma oli Perinnejumalanpalvelus klo 10 kirkossa....kirkonmenot kestivät reilut 2 t...saarnakin oli ollut ½ t pitkä ja virsiä oli veisattu....

Tapahtuman avasi Mäntsä Seuran puheenjohtaja Päivi Aitkoski-Catani ja juhlapuheen piti kunnanjohtaja Esko Kairesalo. Tilaisuudessa julkistettiin Pitäjäntuvan tarinoita kirja, jonka tekijät Kirsti Manninen, Päivi Aitkoski-Catani ja Auli Pitkänen kukitettiin.

Mäntsälän Teatteri esitti kohtauksia Mäntsälän historiasta. Pestuumarkkinoiden tunnelmiin päästiin Pitäjäntuvan pihalla ja nähtiin miten Koni-Kustaan kävi.... hevosvarkaudesta joutuu käräjille. Osa näytelmästä esitettiin sisällä ja se vaati piletin ostamista. Kaikki kolme näytöstä olivat täynnä. Ensimmäinen oli kutsuvieraille ja kaksi muuta yleisölle.

Mäntsälän Martat olivat lupautuneet kahvion pitäjiksi. Sälinkään Perinneseuran miehet pystyttivät meille ison teltan ja huonekalut saimme jäseneltämme Kari Weckmannilta - hänellä kun on oma pitopalvleuyritys. Ei muuta kuin suunnittelemaan... Suunnitelmat kirkastuivat hallituksen kokouksessa heinäkuussa ja siitä se sitten lähti....Sähköpostit viuhattelivat ja kukin keräsi sopivaa rekvisiittaa kotoaan. Koska teimme aikamatkan wanhaan Mäntsälään, niin pukukin piti olla sen mukainen. Mutta tämähän ei martoille ongelma ollut. Entistä ehompia marttoja ilmaantui kahvioon jo aamusta. Ensimmäiset meistä olimme paikalla jo klo 8. Pöydät ja penkit paikalle, liinat pöytiin, kahvin keittoon ja kahvi valumaan. Tarjolla oli kuuteloa - mäntsäläläistä pannukakkua, lettipullaa, sokerikakkua hillon kera tai ilman ja ruisleipää kirnuvoin kera. Pullat, kuutelot, kakut ja ruisleipä kaikki saivat kovasti kiitosta. Kyllä martat osaavat.....

Martat olivat olleet ahkeria ja kahvileipien leipojia oli ilmoittautunut kiitettävästi. Olimme varautuneet isoonkiin kävijämäärään ja ihan hyvä niin, sillä kahvittelijoilta riitti päivän aikana ihan jonoksi asti. Kiitos kaikille kävijöille.

Yhtä innokkaasti kuin Martat leipoivat, niin oli myös töihin tulijoita. Tarjoilupöydän takana seisoi koko päivän ilonen ja palveleva marttajoukkko. Kiitos teille kaikille.

Arja ja Seija olivat käyneet keräämässä auringonkukkia ja niitä oli ilo laittaa saaveihin ja pöytiin asiakkaiden ja meidän kaikkien iloksi.

Päivän aikana esiintyivät Mäntsälän Voimistelijat ja Mäntsälän tanhuajat. Paikalla oli myös musikantit ja myyntitelttojakin toriplaanilta löytyi. Tien toiselta puolelta löytyi partiolaiset, jotka paistoivat avotulella lettuja. Avoinna oli myös Kirvun Pitäjänmuseo sekä myös kansalaisopisto.

Päivän päätteeksi kahvion purku kävi yhtä sutjakkaasti kuin aamuinen rakentaminenkin ja puheenjohtajana haluan kiittää teitä kaikkia marttoja, jotka kannoitte kortenne kekoon ja myös niitä marttoja, jotka kävitte nauttimassa kupposen kahvia. Erityiskiitokset Arjan ja Seijan aviopuolisoille, jotka olivat miettineet sähköasiat valmiiksi ja olivat mukana rakentamassa ja purkamassa.... puheenjohtajalta tippui yksi kivi sydämeltä, kun ei tarvinnut miettiä teknisiä asioita.....

Yhteistyösssä on voimaa! Onnistunut päivä. Edes puolen tunnin ukkoskuurokaan rakeiden kera ei onnistunut säikäyttämään marttoja eikä muita vieraita. Niin ja ei ampiaisetkaan... nekin tiesivät, että marttojen kahviossa oli herkkuja....