Martat hattukutsuilla

kuva Hilkka Ahosniemi
kuva Kirsi Westermark
kuva Kirsi Westermark
kuva Kirsi Westermark
kuva Kirsi Westermark

 

Marraskuun ensimmäinen martta-ilta vietettiin hattukutsuilla. Tämän talven ensimmäinen lumisade oli liukastanut tiet, kun 30 marttaa (ryhmän koko oli vierailukohteen taholta rajattu) suuntasi Seppälän linja-autolla Mäntsälästä Keravalle.

Siellä sijaitsee hattu-ateljee KN Collection. Yrityksen toimitusjohtaja ja tuotteiden suunnittelija Kati Niemi oli äitiyslomalla, ja meidät ottivat vastaan hänen italialainen miehensä ja yrityksen työntekijä.

Esittelyä kuunnellessa saimme nauttia Proseco kuohuviiniä (oli myös alkoholiton juomavaihtoehto),  keksejä, juustoja, viinirypäleitä ja suklaata. Kuulimme yrityksen historiasta, joka alkaa jo 1940 luvulta.  

Yrityksen perusti tuolloin Katin isoisä, vuodesta 1981 sitä jatkoi Katin isän ja vuodesta 2008 Kati itse on toiminut toimitusjohtajana. Hän suunnittelee hatut, mutta niiden tuotanto (valmistus) on Italiassa ja Puolassa.

Nykyään valikoimaan kuuluvat myös ponchot ja huivit. Tuotteet valmistetaan pääosin 100 % villasta, mutta on myös huopahattuja. Tämän sesongin mallit olivat esillä sekä ateljeetilassa että myymälässä.

Jälleenmyyjiä on useita kymmeniä ympäri Suomen. Viimeisin ilonaihe on oma osasto Helsingin Stockmanin tavaratalossa. Myös Mäntsälässä vaateliike Annele´s myy KN-tuotteita. Keravalla ateljeen yhteydessä oleva myymälä on avoinna ti-pe klo 10-17.

Kun yrityksen motto kuuluu: Jokaiselle on olemassa se täydellinen hattu, uskaltautuivat hattuja vierastavatkin martat (puhumattakaan hatunkäyttäjä martoista) lähteä rohkeasti kokeilemaan päähineitä. Makutuomareina toimivat paitsi talon henkilökunta, myös martat toinen toisilleen. Pois lähtiessä ainakin joka kolmas martta kantoi linja-autoon mukavasti kahisevan paperikassin ostoksineen.

Yo. kuvassa yksi ostos: petrolin värinen Dolores-hattu ja saman sävyinen huivi, molemmat 100 % villaa.

Teksti ja hattukuva: Hilkka Ahosniemi (vpj.)