Historiaa

Marttojen lankojen värjäyskurssi menneinä vuosikymmneninä. Kristiina Vaahteran arkistosta.
Marttojen talouskurssi nuorille naisille. Kuva vuodelta 1932. Kuva on otettu Seurakuntakeskuksen edessä. Me tunnemme paikan Wanhana. Kristiina Vaahteran arkistosta.
Talouskurssin ruokailuhetki. Kristiina Vaahteran arkistosta.
Sotien jälkeen Mäntsälän Martoilla oli oma kummityttö - Helvi Rissanen, jonka perheen luona martat vierailivat 27.7.1952. Kuvassa oikealla Helvi äitinsä kanssa. Kuvassa myös Mäntsälän Marttoja. Kuva saatu Helvin veljeltä Pentti Rissaselta.
Rissasten vieraskirja... 27.7.1952
Mäntsälän Marttojen jäsenestä Saimi Lindrothiista oli lehtijuttu Apu-lehdessä 25.3.1971. Jutun kuvitusta.
Saimii oli päässyt myös marttailloista kirjoitettuun kirjaan piirroksen kera hänen lomaillessa Lapissa v. 1963.

MÄNTSÄLÄN MARTAT

Mäntsälän Martoilla on perinteitä

Mäntsälän Martat on yksi Mäntsälän vanhimmista edelleen toiminnassa olevista yhdistyksistä. Yhdistys perustettiin 26.3.1927 Mäntsälän Marttayhdistyksenä tiettävästi opettaja Elli Oksasen ja rovasti Kustaa Hallion aloitteesta. Kutsu perustettavaan kokoukseen julkaistiin Uusimaa lehdessä. Rovasti Hallio oli myös puhelimella soittaen henkilökohtaisesti kutsunut naisia kokoukseen.

Tosin tiedämme, että jo kuusi vuotta aikaisemmin martat olivat pitäneet keväällä myyjäiset ja istuttaneet koivuja kirkonmäeltä kylän keskustaan vievän tien varrelle, mutta virallisen muodon yhdistys sai vuonna 1927.

Perustajajäsenet

Perustajajäseniä olivat Elli Oksanen, Ellen Hallio, Sylvia Herlevi, Anna Hannelius, Aili Höök, Tyyne Alanko, Elvi Seppä, Varma Hormu ja Katri Lindberg. Mäntsälän Marttayhdistyksen nimi vaihtui muotoon Mäntsälän Martat vuonna 1994.

Toiminta on ollut monipuolista

Vanhoista toimintakertomuksista pystymme lukemaan, että alusta alkaen toiminta on ollut vilkasta ja monipuolista aivan kuin nykyisinkin. Martat ovat olleet ajan hermolla ja toiminta on mukautunut kaikkina vuosikymmeninä huomioiden yhteiskunnan ja oman paikkakunnan olosuhteet.

Sota-ajan toiminta

Sota-aikana on ommeltu lämpimiä vaatteita ja kudottu sukkia rintamalle. Opeteltiin valmistamaan terveellistä ruokaa niukoista raaka-aineista, tekemään vanhoista vaatteista uusia ja siivoamaan koti ilman saippuaa ja pesuaineita.

Sota-ajan jälkeen

Elämän elpyessä sodan jälkeen järjestettiin kursseja, myyjäisiä ja juhlia ohjelmineen ja tarjoiluineen. Tehtiin retkiä ja osallistuttiin paikkakunnan tapahtumien järjestelyihin. Mäntsälän Marttayhdistyksen aloitteesta Mäntsälän kirkkoon hankittiin kastemalja pitäjän muiden marttayhdistysten kanssa vuonna 1957. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Marttayhdistys lahjoitti kastemekot.

Toiminnan perusteena marttaillat

Marttojen toiminnan perusteena on aina ollut marttaillat eri teemoineen. Illoissa on vieraillut kirjailijoita, taiteilijoita ja asiantuntijoita aivan kuin nykyäänkin. Martat ovat saaneet jakaa omia tietojaan ja taitojaan huolehtiessaan monien tilaisuuksien ja juhlien järjestelyistä ja tarjoiluista niin ennen kuin tänä päivänäkin.

Martat monessa mukana

Martat ovat olleet mukana maatalousnäyttelyiden, Pitäjän 400-vuotisjuhlien, Sepän Soiton ja Herättäjäjuhlien järjestelyissä. Nykyisin Mäntsälän Martat huolehtivat Kansallisen Veteraanipäivän kahvituksesta seurakuntakeskuksessa ja joka toinen vuosi Itsenäisyyspäivän juhlan kahvitilaisuudesta. Martat ovat mukana tarvittaessa myös muiden tilaisuuksien ruoka- ja kahvitarjoiluissa.

Alun toiminta ja nykyhetki

Ensimmäisinä vuosikymmeninä toiminnan painopiste oli erilaisten kurssien järjestäminen ja suorittaminen. Näin autettiin naisia saamaan sellaisia tietoja ja taitoja, joita tarvittiin kotona ja, joilla kohotettiin elintasoa. Valtakunnallisen yhdistyksen alkuperäinen nimikin oli ollut ”Sivistystä kodeille”. Tosin tätä nimeä senaatti ei hyväksynyt, joten yhdistykselle täytyi keksiä uusi nimi ja niin syntyi tarpeeksi viattomalta kuulostava Marttayhdistys. Mäntsälän Martoilla painopiste on nykyisin eri asiantuntijoiden vierailut marttailloissa ja omat vierailut eri yrityksiin. Pyrimme saamaan ohjelmaamme myös ruuan valmistuksen ja käsillä tekemisen iltoja, joka on onnistunutkin viime vuosina. Olemme voineet vuokrata Riihenmäen koulun kotitalousluokkaa ja näin olemme saaneet viettää mukavia kokkausiltoja. Olemme harjoitelleet karjalanpiirakoiden tekoa, valmistaneet kala- ja kasvisruokia. Kaksi jäsenistämme osallistui Uudenmaan Marttojen ruokamarttakoulutukseen ja ovat nyt opastaneet meitä.

Kokoontumiset ja retket

Mäntsälän Martat kokoontuvat kahdesti kuussa lukuunottamatta kesäaikaa ja joululomaa. Kokoontumispaikkana on Kulmis Keskuskadun varrella. Suosittu kesäretki tehdään edelleen joka vuosi. Retket ovat suuntautuneet muutaman kerran ulkomaillekin, kun on käyty tutustumassa Lahemaan kartanoihin Virossa ja tutustuttu Saarenmaahan. Ahvenanmaankin nähtävyydet on katsottu. Kesäretken lisäksi tehdään teatteri- ja muita lyhyempiä retkiä.

Jäsenmäärä

Jäsenmäärä on kivunnut jo yli sadan. Vuoden 2016 lopussa Mäntsälän Marttojen jäsenmäärä oli 115. Mäntsälän Martat kuuluvat Uudenmaan Martat ry:hyn, joka on yksi Marttaliiton viidestätoista piiriyhdistyksestä.

Mäntsälän Marttojen puheenjohtajat:

Elli Oksanen 1927-1935